İyi Bir Bakım Programı, Solenoid Valflerin Ömrünü Uzatır

İyi Bir Bakım Programı, Solenoid Valflerin Ömrünü Uzatır

duravalve

 

Herhangi bir hareket kontrol sisteminin sağlığı, ancak bileşenlerinin sağlığı kadar iyidir. Solenoid valfler, küçük boyutlarından dolayı, bazen bir sistem/bakım programında göz ardı edilebilirler. Valfler, çok daha büyük bir sistem için akışkan, hava veya gaz akışını kontrol ettiği için, bu bakımı gözardı etmek, tüm uygulama ile ilgili sorunlara neden olabilir.
 
Gelecekteki Sorunlardan Kaçınmak İçin Akıllıca Seçim

 

Vana performansı ve ömrünün tahmini; uygulamanın gereksinimleriyle uyuşma derecesine bağlı olarak değişir. Bazen bir bakım problemine benzeyen şey, aslında yanlış bir ürün seçiminin sonucudur. Bu durumda, aşağıdaki üç faktörü değerlendirmek önemlidir:

 

Valfin Çalışma Ortamı: Bazen valf dışındaki şartlar yani ortam koşulları, valf içinden geçen akışkanın yaratacağı etkilerden daha sert olabilir. Bu gibi durumlarda bobin, çeşitli tasarım ve muhafalarla nemden ve ısıl döngüden korunmalıdır. Örneğin, NEMA 4 su geçirmez bobin koruması, dış mekanlarda kullanılır. Seçim ve sipariş aşamasında bu koşulların belirtilmesi, gelecekte olası operasyonel sorunlara karşı en iyi önlem olacaktır.

 

Akışkan: Solenoid vana üreticileri belirli basınç, sıcaklık ve akış kriterlerini karşılayan ürünler meydana getirir. Vana amacına bağlı olarak; pirinç, paslanmaz çelik, alüminyum, bakır ve çeşitli kauçuklar ve plastiklerden yapılabilir. Valf içinden geçecek olan akışkanın, bu malzemeleri olumsuz etkilememesini sağlamak önemlidir. Çukurlaşma, pas ve bozulma, uygun malzeme seçimi ile önlenebilir.
 
Uygulamanın Kendisi: Solenoid valfler çok çeşitli uygulamalarda kullanılır ve bir uygulamaya uyacak şekilde uygun valf seçimi, performansı için kritik öneme sahiptir. Tank drenaj valfleri ve vakum uygulamaları basınç farkı gereksinimi olmayan valfler tarafından en iyi şekilde kontrol edilir. Minimum çalışma basıncı farkı sıfır olan direk etkili (direk çekmeli) valfler iyi performans gösterir ve 25 milisaniye içinde tam akış sağlar. Çoğu durumda, vana seçimi; bağlantı çapı, voltaj ve basınç sınıfı gereksinimleri ile sınırlanmamalıdır. Yavaş kapatan veya su-darbesi önleyici vanalar, tüm sistemin ömrünü uzatabilir.

 

Solenoid valf için bakım veya değiştirme gereksinimi olup olmadığını belirlemek için tüm uygulamanın ve valfin kendisinin ihtiyaçlarını ve özelliklerini analiz etmek önemlidir. Genel olarak bakım, solenoid valfın ömrünü uzatmaya, pahalı tamiratları önlemeye veya değiştirmeleri ertelemeye, duruş ve kesintileri en aza indirmeye ve uygulamanın sorunsuz çalışmasını sağlamaya yardımcı olur.

 

dcsolenoid

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

1-) Valf bakımı gerçekten sistem için çok fazla fark yaratıyor mu?

 

En güvenilir valfler bile zamanla aşınabilir veya arızalanabilir. Bir bakım programı; pahalı tamirat ve duruşlardan kaçınmaya, vananın ömrünü uzatmaya ve uygulamanın sorunsuz çalışmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Aşağıda, rutin bakımın genel masrafları önemli ölçüde düşürdüğü üç tip senaryo bulunmaktadır:

 

Standart bir valf, hava ve su gibi yaygın kullanılan ortamları kontrol ederken bile aşınabilir. Kuru hava ve hızlı çevrim uygulamaları, valfin çalışması için en zararlı etkilerden bazıları arasındadır. Akışkan, vana boyunca hareket ettiği için, yağlama valfin içinde kalma eğilimi göstermez ve çeşitli zamanlarda yeniden uygulanması gerekebilir. Yağlama olmaz ise, bileşenler aşınabilir ve valfin 100.000 döngü veya daha kısa bir sürede değiştirilmesi gerekebilir. İlave yağlama, ürün ömrünü milyonlarca döngü ile uzatabilir.

 

Doğal bir yağlama kaynağı olan suyu kontrol eden vanalar zamanla kötüye giden mineral birikimi yaşayabilir. Bu normal temizlikle kolayca önlenebilir.

 

Solenoid valf, hareketli parçalar arasında küçük boşluklar ile tasarlandığında, filtrelenmemiş veya yapışkan akışkanlar, valfden geçerken zorluk çekebilir ve bu, erken bozulma olasılığını artırabilir. Bu tür uygulamalar için vana doğru şekilde belirtilmelidir, yani, ortamın askıda katı madde içermemesi gerekir ve kontaminasyonu önlemek için bir filtrasyon cihazı kullanılmalıdır.

 

 

2-) Vanayı kontrol etmek için en uygun zaman ne zaman?

 

Servis için, valf sistemden sökülebildiğinde ve ayrıca bir ekipman olarak ayrıldığında inceleme için yapmak için en uygun haldir. Valfler, ayrıca düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Frekans ise, valf performansının uygulama ve geçmişine bağlıdır. Proaktif önlemler, ürün ömrünü uzatacak, valf ve sistem için mümkün olan en iyi performansı sağlayacaktır.

 

 

3-) Vana ne sıklıkta kontrol edilmeli?

 

Solenoid valfin tasarımı ve amacı, uygulamanın gereksinimleri ile beraber düşünülerek, kontrol edilme sıklığını belirlenir. Aşağıda, cevabı belirlemenize yardımcı olacak soruların bir listesi bulunmaktadır:

 

  • Valf bozulursa, güvenlik açısından risk oluşturabilir mi?
  • Valf, olası en kötü zamanda bozulursa, bunun sonuçları ne olur?
  • Bir valf arızasının sonuçlarını ortadan kaldırma maliyeti ne kadardır? (Maliyet, verimlilik kaybı, onarım veya değiştirmeyi içermelidir.)
  • Bir valfin bakım maliyeti nedir? (Zamanı ve kaynakları ekleyin.)

4-) Onarımın ve değiştirmenin zamanı geldi mi?

 

Onarım veya değiştirme kararı ile karşı karşıya kalındığında, valfi ve tüm uygulamayı göz önüne almak önemlidir. Kolay tasarlanmış ve inşa edilmiş vanalar, onarım maliyeti ile karşılaştırıldığında nispeten ucuzdur. Valfi sökmek, parçaları değiştirmek, yeniden monte etmek, takmak ve doğru performansı kontrol etmek için gereken emek, genellikle yeni bir vana takmaktan daha pahalıdır.

 

Kompleks tasarımlara sahip vanalar, onarmak ve değiştirmek için pahalıya mal olur. Bu, uygun bakımın maliyet açısından özellikle önemli olduğu bir durumdur. Karmaşık tasarımlarda, valf onarımı vananın orijinal performansına yakın bir çözüm olurken, genellikle en optimum yoldur.

 

 

5-) Doğru bir bakım yönetimi neyi içeriyor?

 

Solenoid valfi korumak için, etkilenen alan ve bileşenlerin belirlenmesi ve daha sonra bu parçaların temizlenmesi, yağlanması, sabitlenmesi veya değiştirilmesi önemlidir. Valfi oluşturan parçalar, temiz olmalıdır. Ayrıca valf, vana gücünü ve enerjisini kesme yeteneğini etkileyebileceğinden yabancı maddeden arındırılmış olmalıdır.

 

Valfin kauçuk parçaları ve yayları çoğunlukla değiştirilirken, aşınma veya hasar gösteren herhangi bir iç parça anca üretici gözetiminde değiştirilmelidir. Valf bağlantısı da kontrol edilmelidir. Bağlantı yerleşimi valfın çıkarılmasını zor veya tehlikeli hale getirebilir. Son olarak, valf sızdırmazlığının ve orifis yüzeyinin hasar görmediğinden veya aşınmadığından emin olmak için kontrol edilmesi gerekir; Aksi takdirde, diyafram yeniyse bile orifisten kaçırma olabilir.

 

Valf üreticilerinin kullanma talimatlarında, yedek parçalı kitleri ve bakım talimatlarını patlatılmış ürün görünümleri ile sundukları için, valf bakımı için iyi bir kaynaktır. Bu kitlerle kullanıcı, kendi ürüne bakım yapabileceği gibi, üreticiye ürünü gönderip bakımını yaptırabilir.

 

 

6-) Herhangi bir valf bakım yönetiminde atılacak adımlar nelerdir?

 

6.1. Vana üzerinde çalışmaya başlamadan önce, güç kaynağının bağlantısını kesin ve sistemin basıncını düşürün. Eğer valfin bağlı olduğu sistem, korozif veya tehlikeli maddeleri kontrol ediyorsa, güvenlik prosedürlerini uygularken dikkatli olunuz.

 

6.2. Islak veya nemli ortamlarda nem bobine nüfuz edebilir ve çatlaklar yaratarak bir valf arızasına neden olabilir. Valfi servise alırken, bobinin çatlak olup olmadığını kontrol edin ve bağlantılarında hasar veya korozyon olup olmadığını kontrol edin. Bir AC bobininin valfin kovanı veya gövdesi üzerine düzgün şekilde takıldığından emin olmak için güç verin; yanlış takıldığında, akım dalgalanması bobinin aşırı ısınmasına ve arızalanmasına neden olabilir.
6.3. “Basınçlı Kap” olarak adlandırılan geriye kalan birimi kontrol etmek için bobini çıkarın. Kovanı anahtar yardımıyla çıkarabilirsiniz. Çıkarırken, borulu modellerde kovan borusunun bükülmediğinden emin olun. Valf solenoid dahili bileşenleri; piston veya diyafram, dönüş yayı, çekirdek, kovan ve valf gövdesi olmak üzere tüm parçalar görülebilir. Tüm parçaları hasar veya aşınma açısından inceleyin ve gerekirse değiştirin:

 

  • Contanın yırtılmaması, şişmemesi, kırılmaması veya bozulmaması gerekir.
  • Yay, aşınmış veya kırılmış bobinler için kontrol edilmelidir.
  • Orifis deliği zarar görmüş olabilir.
  • Çekirdek kalktığında, tipik olarak manşonun yanları ve tepe ile temas eder. Sonuç olarak, çekirdeğin dış çapı ve üst kısmı aşınabilir.

 

Solenoid valf tasarımı daha karmaşıksa ve diyaframlar, pistonlar, makaralar ve kollar içeriyorsa, üreticinin bakım talimatları yakından takip edilmelidir.

 

6.4. Aşınmış veya hasarlı parçaları değiştirin ve valfi kirden temizleyin. Basınç kabını tekrar monte etmek ve bobini yeniden takmak için üreticinin talimatlarına bakın. Son olarak, yeni monte edilen vana sisteme tekrar takılmalıdır.

 

Yorumla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Beylikdüzü escort,